[Autoliste] Re: Degviela ar/bez piedevaam

Maris Liepins Liepins.Maris at apollo.lv
Fri Aug 27 00:45:06 EEST 2010


Ja nezinām, tad njemam likumu (precīzāk MK noteikumus) un lasām ko tie prasa :

"8.1 Bezsvina benzīnu, kura pētnieciskais oktānskaitlis (POS) ir 95 vai lielāks, bet mazāks par 98, un motora oktānskaitlis (MOS) ir 85 vai lielāks, bet mazāks par 89, alkēni (olefīni) nepārsniedz 18 % no kopējā benzīna tilpuma (95.markas benzīns), atļauts realizēt tikai tad, ja pievienotā bioetanola saturs ir 4,5–5 tilpumprocenti no kopējā benzīna tilpuma (ja nepieciešams, etanolu saturošiem benzīniem pievieno stabilizatorus)."

MK noteikumi Nr.332 "Noteikumi par benzīna un dīzeļdegvielas atbilstības novērtēšanu", redakcija 12.11.2009

Noteikumos pieprasa biopiedevu tikai 95 bencinam , 98 neko nepieprasa. Un kā Karniishkungs pareizi dzirdeejis, 98 tirgo bez ibio. Kāpēc? Tāpēc ka jaucot tam ibio klaat, benciina parametri vairs neatbilst kvalitātes prasībām, tāpēc arī obligātā biopiedeva netiek prasīta.

Dažas publikācijas:

Par Statoila biodegvielu - http://diena.lv/lat/business/hotnews/foto-atklajot-jaunu-liniju-statoil-ievies-benzinu-ar-bio-piejaukumu

Bik plašāk par spirtoto benciinu - www2.la.lv/lat/praktiskais_latvietis/jaunakaja_numura/saimnieka.pieredze/?doc=65630 Domāju ka gan jau Ruu ar veel ko piemetinās par nianseem.

M. nu jau laiku nebenciina bisnesaa, bet naftas produktu tirgum liidzi paseko, tipa pieradums :)

P.S. Tajos pašos 332. noteikumos par biopiedevām dīzelim :
9.1 Latvijā atļauts realizēt dīzeļdegvielu (tai skaitā mērenā klimata apstākļos izmantojamu A, B, C, D, E, F kategorijas dīzeļdegvielu atbilstoši standartam LVS EN 590:2005 “Autodegvielas – Dīzeļdegviela – Prasības un testēšanas metodes”) tikai ar biodīzeļdegvielas (kas iegūta no rapšu sēklu eļļas) saturu 4,5–5 tilpumprocenti no kopējā galaprodukta daudzuma.
9.2 Šo noteikumu 9.1 punktā minētās prasības neattiecas uz: 
<...>
9.23. arktiskos un bargos ziemas apstākļos izmantojamu 0., 1., 2., 3. un 4.klases dīzeļdegvielu atbilstoši standartam LVS EN 590:2005 “Autodegvielas – Dīzeļdegviela – Prasības un testēšanas metodes”.

  ----- Original Message ----- 
  From: raimonds.v 
  To: Viss par un ap auto! 
  Sent: Thursday, August 26, 2010 8:04 PM
  Subject: [Autoliste] Re: Degviela ar/bez piedevām


  imho kauko neliet klaat, kas pienaakas peec likuma, diezko nesanaaks. Gan jau ir visadas ES direktiivas un noraadiijumi, kaa arii kontroles, dienesti, VID utt...ka kauka anevaru iedomaaties kaa to var nedariit. gan jau ka kontroles iespeejas 100 un vienaa variantaa un veidos...bet ej nu zin, mosh akal kaada megamahinaacija latvijas stilaa.

  ramonz
  =======




  Quoting Ģirts Karnītis <girts.karnitis at di.lv>:
    Mbrīt!



    Biedri automīļi, apstāstiet man kā lauķim tādu lietu. Tīri psicholoģiski nepatīk, ka pie benzīna lej klāt visādus tur ibio-spirtus un kotikturvēlne. Un palasot, ka tai tahnoloģijai jābūt cik tur precīzai un ka tas kišmišs pēc brīža noslāņojas un vēl visu ko, man gala beigās nav radusies tāda pārliecība, ka vietējie malači to lietu izveic gana augstā kvalitātē. Kā rezultātā izdzirdēju baumu, ka Statiols 98 benzīnam šitos spirtus klāt nelej. Vot i esmu pārgājis uz tādu. Sliktāk nav kļuvis un finansiāli starpība ir tik minimāla, ka īpaši nejūtu. Jautājums tāds – cik manis iepriekš rakstītajā ir pilsētas leģendas un cik – plika patiesība? Ak jā un cik pozitīvi vai negatīvi uz 98. Benzīna lietošanu reaģē mūsdienu automobīlis?



    Ģirts



------------------------------------------------------------------------------


  _______________________________________________
  Autoliste mailing list
  Autoliste at lists.autoliste.lv
  http://lists.autoliste.lv/mailman/listinfo/autoliste
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.autoliste.lv/pipermail/autoliste/attachments/20100827/65b44d4a/attachment.html>


More information about the Autoliste mailing list